1292 header

Matchrapport: Backadalen IBK – Öckerö IBK 4-3 SD (0-0, 1-3, 2-0, 1-0)

Publicerad 2015-02-23 14:58
Backadalen
Backadalen behövde endast inkassera 1 poäng för att säkra seriesegern. Champagnen var redan framdukad i omklädningsrummet och jag kan tänka mig att hemmalaget hade känslan av att det skulle bli en promenadseger mot bottenlaget Öckerö. Coach hade dock smidigt andra planer. Redan på måndagsträningen började Danne intala truppen att vi hade alla möjligheter att ta poäng i denna match. Vilja, hjärta och effektivitet kompenserade upp det öborna saknade i spelskicklighet och spetskompetens. Efter 0-0 i första perioden så drar Öckerö överraskande ifrån till 0-3 i andra perioden som tillslut slutar 1-3. I sista perioden är Öckerö riktigt slutkörda och Backadalen kommer tillslut ikapp till 3-3. 1 poäng vunnen till vardera lagen och Backadalen säkrade seriesegern. Öckerö åker på 2 minuter utvisning när det återstår 2 sekunder av matchen och får spela boxplay dem första 2 minuterna i sudden. Redan efter 1 minut slår Ryberg en av sina geniala passningar till Öckerös tidigare supertalang Jonas Michelsson som får stå alldeles för omarkerad i slottet. Jonas krutar in 4-3 målet och Backadalen vinner således extrapoängen.

Öckerö IBK - IBF Backadalen 3-12

Skulle vilja börja med att gratulera Backadalen till den storslagna seriesegern!

Trots att det är tre omgångar kvar i serien så är Backadalen såpas överlägsna att inget annat lag kan gå förbi.

Backadalen har haft två kedjor som har levererat något enormt under denna säsong.

Tabellen nedan talar för sig själv.

Alla forwards producerar otroligt mycket poäng och håller sig dessutom friska/skadefria och på banan.

Tre spelare i Backadalens första kedja (Ryberg/Reiden/Axelsson) har gjort i princip lika många mål som hela Öckerös A-lag.

Jonas Mickelsson191012226

Jag skall erkänna att jag var ytterst tveksam till att vi skulle kunna ge Backadalen något vettig motstånd, dels med tanke på att dem körde över oss fullständigt i vår egen hemmaborg men även för att dem sedan dess har kört över i princip varenda lag i hela serien.

Danne skall dock ha enormt med cred då han har jobbat stenhårt i veckan med att stärka truppens självförtroende och fått oss att tro att vi faktiskt kan rubba Lejonen på andra sidan.

Istället för att dra oss tillbaka och försvara för att sedan försöka utnyttja kontringar så testade vi istället på att mönstra tre kedjor och försöka sätta press på Backadalens försvarare.

Trots att Backadalen ofta lyckas komma förbi pressen så hinner vi ändå ställa om till försvar utan att hemmalaget tilldelas numerära överlägen.

Planen verkar fungera och vi känner att vi har en chans i matchen om vi fortsätter spela på detta sätt.

Period 1:

En mållös period där jag tycker att Öckerö bjuder upp till dans och faktiskt spelar ganska jämnt mot stjärnorna i motståndarlaget.

Bägge lag skapar lite farliga ströchanser.

Öckeröförsvaret är koncentrerat och aggressivt samtidigt som Andreas storspelar i kassen.

Period 2:

Andra perioden kom att bli Öckerös bästa denna afton.

Vi överraskar rejält och tar ledningen i matchen med hela 3-0.

03:25: Niclas kommer loss på högerkanten och skapar sig ett friläge mot mål.

Öckerös främsta målskytt avlossar ett stenhårt skott rätt upp i nättaket och stort jubel utbrister på fishermenbänken.

0-1.

08.58: Jag (Jonny) driver upp från backposition med Ryberg jagandes i bakhasorna.

Ryberg är en specialist på att hugga till när man minst anar det och göra perfekta brytningar för att sedan skapa livsfarliga lägen åt andra hållet.

När jag känner på mig att hugget skall komma så skjuter jag fram bollen en meter framför mig och attacken missas precis.

Av någon märklig anledning får jag lov att driva in och hota centralt på hemmalagets planhalva utan att någon sätter någon större press på mig.

Jag avlossar ett handledsskott mot bortre krysset och ser att det rasslar till i nätet.

2-0 till Öckerö och ett välbehövligt energipåslag för att orka kriga vidare.

09:15: Öckerö tilldelas frislag på vänsterkanten i offensivzon. Jag (Jonny) ställer upp mig vid Danne och bestämmer mig för att testa en båge. Jag försöker båga runt en försvarande Backadalen forward och så fort jag får en lucka försöker jag bara få bollen förbi täck då jag ser att vi har gubbar på mål.

Bollen letar sig in på förstastolpen och det står otroliga 3-0 till Öckerö på tavlan.

Endast halva matchen är spelad då vi har lyckats störa hemmalaget såpas mycket att dem tar timeout för att få ordning på deras spel.

Innan perioden är över så har Backadalen hunnit reducera till 1-3 via Emil Kroonaas och vardera lagen har spelat varsitt powerplay utan resultat.

Period 3:

05.21: Öckerö åker på sin tredje utvisning i matchen och hinner precis bli fulltaliga då Jonas missar ett fint skottläge som går en meter utanför Andreas högerstolpe. Dock så står Emil Anderberg placerad i skottbanan och krutar på en volley rätt in i öppen bur. Otroligt skicklig prestation från Emils sida!

Om det var meningen som ett stenhårt volleypass från Jonas sida så är jag den första att buga av beundran.

Öckerö behåller fortfarande ledningen med 3-2 med 14 minuter och 39 sekunder kvar men hemmalaget börjar ta över mer och mer samtidigt som orken börjar ta slut i slutkörda fishermenben.

Backadalen pressar på för kvittering men Andreas fortsätter att briljera i målburen.

Det dröjer tills 13.30 innan kvitteringen tillslut är oundviklig.

Radarparet Ryberg/Axelsson slår till som så många gånger förr. Mattias står placerad bakom mål och så fort vårt försvar börjar titta boll så smyger sig Johan in på ett instick vid stolpen. Ryberg levererar ett smör pass som Johan trycker in i nätet. 3-3 på tavlan och matchen är kvitterad.

Sista minuterna går vi på knäna och det är spel mot ett mål. Öckerö vägrar ändå att ge vika.

Alla i laget var gladeligen beredda att täcka skott med dem allra heligaste av ägodelar för vinna den åtråvärda poängen.

Med två sekunder kvar av matchen får hemmalaget ett högst diskutabelt frislagsläge framför vårt mål vilket Öckerö spelare inte är sena att påtala till domaren.

Öckerö straffas hårt med 2 minuter för protest och Backadalen får ett ypperligt läge att avgöra matchen.

Vi lyckas täcka det avgörande skottet och 5 minuter sudden väntar med chans till bonus poäng.

Backadalen startar sudden i powerplay och Öckerö hänger inte riktigt med i svängarna.

Tillslut har vi gått bort oss i slottet vilket Ryberg med sin sjuka speluppfattning förstås ser på direkten.

En briljant pass slås in till Jonas som snärtar upp 4-3 i öppen kasse och hemmalaget tar därmed beslag på bonuspoängen.

Efter slutsignal kändes det som att bägge lag var riktigt nöjda.

Backadalen hade vunnit serien och glädjen var total bland både spelare och publik medan vi i Öckerö kändes oss oerhört stolta och nöjda över vår insats i matchen.

Vi vann dessutom en poäng som kan komma att bli avgörande för vår fortsatta existens i Div 2.

Lite statistik ifrån matchen:

Backadalen vinner skotten i matchen med förkrossande 38-13.

Öckerö är effektiva och sätter 23 procent av sina lägen medan Backadalen endast trycker dit 10 procent av sina lägen.

Öckerö gör 3 mål i spel 5 mot 5 och 0 mål 1 powerplay.

Backadalen gör 2 mål i spel 5 mot 5 och 2 mål på 4 powerplay.

***+

Andreas Jurkiewicz:

Gör sin absolut bästa match för säsongen.

Har en räddnings procent på ca: 90 % (34 räddningar på 38 skott) mot seriens överlägset bästa lag.

Andreas visar upp att han är en målvakt av absolut världsklass denna afton och får även en välförtjänt utmärkelse som matchens lirare i Öckerö.